Największe forum na temat Rometa Router WS 50 i podobnych motorowerów. Znajdziesz tutaj pomoc i przydatne poradniki. Nie czekaj, zarejestruj się! Grupa na facebooku SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO DOŁĄCZENIA- Kliknij we mnie!!
Witam. Zastanawiam się nad zrobieniem a1 jednak będę mógł dopiero w wakacje, kiedy będę miał 17 lat. Obiło mi się o uszy, że można jeździć moto do 125 na b po 3 latach posiadania b. Czy to się zmieniło i można od razu po zdaniu czy po iluś latach?
Pojazdami na kategorię A1 można jeździć na B ale dopiero po 3 latach posiadania.
dokładnie, tak więc chyba jednak lepiej będzie teraz zrobić A1. Ja na przyszły sezon postaram się już zrobić prawko kat. A. Teraz odkładam sobie pieniądze właśnie na ten cel
jeszcze dokładnie nie wiem, ale na pewno coś koło 1000 zł do tego po zrobieniu prawka przydałoby się trochę lepszy sprzęt kupić. A to też kosztuje trochę, więc pewnie odłożę to na przyszły sezon.
No właśnie z A jest dziwna sprawa bo jest (przynajmniej w moim rejonie) dużo droższe niż zwykłe B. B kosztuje 1300 - 1500 zł, a A 1800 - 2000 zł. Chyba chodzi o to że teraz A robi się na mocnych maszynach (600ccm pojemności) a nie na byle jakiej 125 tak jak kiedyś i większa szansa że ktoś coś zepsuje lub uszkodzi. Do tego doszły te nowe testy w których ciężkim i mocnym motocyklem łatwo o glebę, zwłaszcza jak ktoś nie ma żadnego obeznania z prowadzeniem jednośladu.
To w takim razie będę musiał się zorientować ile u mnie kosztuje.
A1 robi się od 16 Motocykl ma nie więcej niż 15km ( 11Kw )
A2 od 18 Motocykl ma nie więcej niż 48km ( 35 )
A od 24 chyba że wcześniej zrobiłeś A2 i masz je 2 lata ponoć to A możesz robić mając 20
A2 i B u mnie w okolicy są w tej samej cenie ok 1200zł
Edit
A i pojazdami na A1 można jeździć dopiero po 3 latach posiadania prawka B
Ostatnio edytowany przez ReallY (13-09-2014 18:24:01)
Nie wiem jak to wygląda wiem że można zapisać się na obie kategorie co będę czynił. Jutro skoczę do szkoły i spytam się czy teorie robi się naraz i czy trzeba robić w obu przypadkach testy praktycznie i teoretyczne
O ile się nie mylę to w testach też jest mała różnica, bo owszem jeśli chodzi o ogólne przepisy drogowe, to ta część pytań jest taka sama dla wszystkich kategorii. Ale poszukajcie sobie przykładowych testów nawet w internecie. Wybierając testy na kat. A wśród pytań macie także pytania dotyczące strikte motocykli. Podobnie jak w przypadku egzaminu na kat. B macie pytania ogólne o przepisy ruchu drogowego jak również część pytań dotyczących głównie samochodu.
Jak widzę te ceny to trochę dużo, w Warszawie można znaleźć kurs za 900. Mój kolega zrobił i spokojnie zdał. Ale ma B od 15 lat, więc też łatwiej było zdać.