Najwiêksze forum na temat Rometa Router WS 50 i podobnych motorowerów. Znajdziesz tutaj pomoc i przydatne poradniki. Nie czekaj, zarejestruj siê! Grupa na facebooku SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO DO£¡CZENIA- Kliknij we mnie!!
Witam. Zastanawiam siê nad zrobieniem a1 jednak bêdê móg³ dopiero w wakacje, kiedy bêdê mia³ 17 lat. Obi³o mi siê o uszy, ¿e mo¿na je¼dziæ moto do 125 na b po 3 latach posiadania b. Czy to siê zmieni³o i mo¿na od razu po zdaniu czy po ilu¶ latach?
Pojazdami na kategoriê A1 mo¿na je¼dziæ na B ale dopiero po 3 latach posiadania.
dok³adnie, tak wiêc chyba jednak lepiej bêdzie teraz zrobiæ A1. Ja na przysz³y sezon postaram siê ju¿ zrobiæ prawko kat. A. Teraz odk³adam sobie pieni±dze w³a¶nie na ten cel
jeszcze dok³adnie nie wiem, ale na pewno co¶ ko³o 1000 z³ do tego po zrobieniu prawka przyda³oby siê trochê lepszy sprzêt kupiæ. A to te¿ kosztuje trochê, wiêc pewnie od³o¿ê to na przysz³y sezon.
No w³a¶nie z A jest dziwna sprawa bo jest (przynajmniej w moim rejonie) du¿o dro¿sze ni¿ zwyk³e B. B kosztuje 1300 - 1500 z³, a A 1800 - 2000 z³. Chyba chodzi o to ¿e teraz A robi siê na mocnych maszynach (600ccm pojemno¶ci) a nie na byle jakiej 125 tak jak kiedy¶ i wiêksza szansa ¿e kto¶ co¶ zepsuje lub uszkodzi. Do tego dosz³y te nowe testy w których ciê¿kim i mocnym motocyklem ³atwo o glebê, zw³aszcza jak kto¶ nie ma ¿adnego obeznania z prowadzeniem jedno¶ladu.
To w takim razie bêdê musia³ siê zorientowaæ ile u mnie kosztuje.
A1 robi siê od 16 Motocykl ma nie wiêcej ni¿ 15km ( 11Kw )
A2 od 18 Motocykl ma nie wiêcej ni¿ 48km ( 35 )
A od 24 chyba ¿e wcze¶niej zrobi³e¶ A2 i masz je 2 lata ponoæ to A mo¿esz robiæ maj±c 20
A2 i B u mnie w okolicy s± w tej samej cenie ok 1200z³
Edit
A i pojazdami na A1 mo¿na je¼dziæ dopiero po 3 latach posiadania prawka B
Ostatnio edytowany przez ReallY (13-09-2014 18:24:01)
Nie wiem jak to wygl±da wiem ¿e mo¿na zapisaæ siê na obie kategorie co bêdê czyni³. Jutro skoczê do szko³y i spytam siê czy teorie robi siê naraz i czy trzeba robiæ w obu przypadkach testy praktycznie i teoretyczne
O ile siê nie mylê to w testach te¿ jest ma³a ró¿nica, bo owszem je¶li chodzi o ogólne przepisy drogowe, to ta czê¶æ pytañ jest taka sama dla wszystkich kategorii. Ale poszukajcie sobie przyk³adowych testów nawet w internecie. Wybieraj±c testy na kat. A w¶ród pytañ macie tak¿e pytania dotycz±ce strikte motocykli. Podobnie jak w przypadku egzaminu na kat. B macie pytania ogólne o przepisy ruchu drogowego jak równie¿ czê¶æ pytañ dotycz±cych g³ównie samochodu.
Jak widzê te ceny to trochê du¿o, w Warszawie mo¿na znale¼æ kurs za 900. Mój kolega zrobi³ i spokojnie zda³. Ale ma B od 15 lat, wiêc te¿ ³atwiej by³o zdaæ.