Najwiêksze forum na temat Rometa Router WS 50 i podobnych motorowerów. Znajdziesz tutaj pomoc i przydatne poradniki. Nie czekaj, zarejestruj siê! Grupa na facebooku SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO DO£¡CZENIA- Kliknij we mnie!!
witam kupi³em nowy silnik 110cm3 do routerka i zauwa¿y³em ze strasznie siê grzeje ju¿ po przejechaniu paru kilometrow ca³y kipi zdaje sobie z tego sprawê ze jest nowy i niedotarty i ze mo¿e siê bardziej grzaæ ale oryginaln± 50cm3 tez mia³em nowy kupiony we wakacje i siê tak nie grza³ da³o siê jezdzic 110cm3 kupi³em niedawno temperatura jakies 6---10 stopni max w sumie to na motor zimno a cylek ma temperaturê 130siopni mierzone specjalnym termometrem a nazwijmy to pokrywa zaworów jakies 140--145 oczywi¶cie przy spokojnej je¼dzie bo docieram co mo¿e byæ przyczynom a mo¿e to normalna temperatura dla tego typu silników a ja tylko panikuje co wy na to
To normalna kolej rzeczy , wszystkie elementy s± nowe i musz± siê zetrzeæ z sob± co przek³ada siê na temperaturê silnika , poza tym z tym grzaniem na nowym silniku , to ja po zakupie i wymianie na nowy te¿ by³em przera¿ony temperatur± jak± osi±ga³ mój nowy silnik , w przeciwieñstwie do fabrycznego te¿ nowego , ale po pierwszych paru set kilometrach to grzanie usta³o , staraj siê nie nagrzewaæ go za bardzo , rób krótkie trasy z czêstym redukowaniem biegów , poza tym po pierwszych chyba 80-ciu kilometrach wyla³em to co by³o w silniku (olej) i zala³em trochê lepszym ,
Te¿ silnik 110 vel 125 z allegro
Pierwsze powiedzmy 25-50 km to wiadomo ze bedzie sie grzal ogromnie, ja 2 razy docieralem rozne 2 silniki 110 cm3 i wrecz jeden to po zrobieniu 2 czy 3 kolek dookola placu z garazami to juz sie nagrzal straszliwie. Jak masz teraz 245 km zrobione to ten problem raczej powinien juz ustac moim zdaniem. Staraj sie jezdzic zawsze na najwyszym biegu (tak zeby motor jechal stosunkowo szybko i ped powietrza byl duzy) ale tez nie uzywajac manetki na wiecej niz 20-30% a dzieki temu silniczek pieknie ci sie dotrze. A olej ten ktory byl to wymien jak najszybciej, to jest wielki znak zapytania, mogli wlac jakies swêdzi mnie ucho wiec szkoda silnika. Tymbardziej ze nawet przy zalanym bardzo dobrym oleju to pierwsza wymiana zalecana jest juz przy ok. 100km gdyz to praktycznie pierwsze kilometry sa najwazniejsze i wtedy najwiecej syfow powstaje w silniku. Ja wymienilem zaraz go przy niecalych nawet 100km
U mnie olej by³ wymieniany przy 30 km (masakra co tam by³o,nie do¶æ ¿e za ma³o,to jeszcze chyba jaki¶ stary wlany,bo niemo¿liwe po 30 km ¿eby tak wygl±da³) i po jakich¶ 600
Mo¿liwe ¿e grzeje siê z powodu za ma³ej ilo¶ci oleju b±d¼ za gêstego oleju który za wolno smaruje najbardziej obci±¿one elementy silnika i mo¿liwe ¿e jest to olej który nie jest z przeznaczeniem do silników ch³odzonych powietrzem
Jakikolwiek w miare markowy polsyntetyk 10W-40.
ok dziêki a tak na marginesie jak ci siê sprawuje ten silniczek 110cm3 dobry VMAX ja mam zêbatki 14-----41 i jestem ciekawy jaki bêdzie VMAX
Ja mam inny silnik, nie od routera tylko 152FMH. On ma inne przelozenia skrzyni biegow przez co inne zebatki trzeba do niego dac. Niedawno u siebie robilem gruntowny serwis calego motocykla i pokusilem sie pozniej o sprawdzenie v-max to mi wyszlo 94 km/h mierzone GPS. Licznikowo to bylo dobrze ponad 100 km/h chociaz ja nie patrzylem w za bardzo na licznik. Mierzone bylo troche z gorki nie ukrywam + pochylilem sie jak tylko sie dalo.
chyba mam taki sam kupiony w ca³o¶ci z ,,allegro,,http://allegro.pl/silnik-110-ogar-romet-zipp-benzer-street-promocja-i3558497368.html
Tak, ja mam taki sam. Do niego proponuje ci 15/41 dac przelozenia. Ja mam teraz 15/45 i 4 odrobine za krotka jest jak dla mnie.