Największe forum na temat Rometa Router WS 50 i podobnych motorowerów. Znajdziesz tutaj pomoc i przydatne poradniki. Nie czekaj, zarejestruj się! Grupa na facebooku SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO DOŁĄCZENIA- Kliknij we mnie!!
Siemka!
Potrzebuję oponki tylnej, możecie mi podesłać jakiś link z allegro czy nazwę oponki, chodzi mi o taką, żeby miała dobrą przyczepność, żeby bez problemu się hamowało, a nie żeby się po asfalcie ślizgała... No i co da jeśli założę możliwie największa lub najszerszą?
Ja mam taką http://allegro.pl/opona-mitas-18-x-3-00 … 14093.html i jestem z niej bardzo zadowolony.Polecam.
No tak, tylko ona ma wypukły środek, a ja wolałbym taka bardziej płaską, wtedy nie tylko środek by się ścierał, ale cała i to równomiernie, co za tym idzie dłużej bym na niej pohulał bo większą powierzchnią przylegała by do drogi.
A nie ślizga Ci się ona przy hamowaniu? Jak z przyczepnością? Chyba się na nią zdecyduję, ale czekam na inne propozycję
Ja mam Mitasa na przodzie i na tyle i sprawują sie dobrze, bardzo dobrze się kleją, hamowanie znacznie sie poprawiło. Jak miałem z przodu seryjną, a z tyłu Mitasa, to się gumy palic nie dało nawet bo rwał do przodu. Teraz jak mam komplet, to sie gumę da palić
bartekchejman napisał:
No tak, tylko ona ma wypukły środek, a ja wolałbym taka bardziej płaską, wtedy nie tylko środek by się ścierał, ale cała i to równomiernie, co za tym idzie dłużej bym na niej pohulał bo większą powierzchnią przylegała by do drogi.
A nie ślizga Ci się ona przy hamowaniu? Jak z przyczepnością? Chyba się na nią zdecyduję, ale czekam na inne propozycję
Nie ślizga mi się przy hamowaniu.Przyczepność jest znakomita. Jezdziłem na niej przez zimę po śniegu i lodzie i żadnej gleby nie zaliczyłem.Na tej oponie i tak długo pojeżdzisz bo bieżnik ma głęboką rzeżbę.
Obawiam się że motocyklowej opony nie dostaniesz płaskiej, motocykl to nie samochód i na zakrętach masz wymuszone pochylenie. Jak chcesz mieć płaską to będziesz musiał zmniejszyć ciśnienie w oponie wtedy będziesz miał większą powierzchnię styku opony z asfaltem. Ale odbije się to negatywnie na oporach toczenia a co za tym idzie na spalaniu i prędkości.
Mam identyczną oponę jak Gost Rider tyle tylko że 3.5 X 18 sprawuje się według mnie dobrze jest niedroga no i przede wszystkim nowa a nie jakaś używka czy leżak magazynowy.
Faktycznie tak jak Tomek pisze raczej nie znajdziesz płaskiej opony. Zmniejszając ciśnienie powiedzmy do 1 atmosfery tak jak to robią w moto crosie musisz się liczyć z tym że opona morze się przekręcić i pociągnąć dętkę konsekwencją tego morze być zerwanie wentyla. Przy niskim ciśnieniu trzeba by stosować trzymaki opon.
Okey, dzięki za info.