Najwiêksze forum na temat Rometa Router WS 50 i podobnych motorowerów. Znajdziesz tutaj pomoc i przydatne poradniki. Nie czekaj, zarejestruj siê! Grupa na facebooku SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO DO£¡CZENIA- Kliknij we mnie!!
Ostatnio napotka³em policjantów z drogówki i korzystaj±c z okazji wypyta³em ich o pewne rzeczy g³ównie o warunki techniczne w ruchu drogowym jakie powinien spe³niaæ motorower. Wszystko dobrze ale jak na koniec zapyta³em o szyby to zosta³em zaskoczony bo okazuje siê, ¿e o ile s± fabryczne to w porz±dku ale z akcesoryjn± motorower nie powinien przej¶æ przegl±du i w zwi±zku z tym wg ich oceny grozi mi zatrzymanie dowodu za taki dodatek. Co o tym s±dzicie. Czy na przegl±dzie co¶ siê czepiaj±? Jak w Waszym przypadku reagowali niebiescy je¿eli mieli¶cie kontrolê.
Szczerze mówi±c to sam nie wiem jak to jest, ja mia³em ju¿ co prawda przegl±d ale nawet nie pamiêtam czy mia³em wtedy szybê czy nie. Mnie na szczê¶cie ani przy tamtej pierwszej szybie ani przy tej co mam obecnie policja nie zatrzyma³a ani nawet nie zwróci³a mi uwagi na to ¿e mam szybê. Dodam ¿e od jakich¶ 3 lat kontroli ¿adnej nie mia³em. Jedynie na pocz±tku jak mia³em motorower dwa razy mia³em kontrolê i to jeszcze jak mia³em fabryczny silnik. Pó¼niej policja jakby o mnie zapomnia³a
No mnie w ci±gu 3 lat 2 razy zatrzymali, raz drogówka zim± tylko dmuchanko mia³em i sprawdzili dokumenty a drugi raz to dzielnicowy sprawdzi³ te¿ tylko dokumenty i siê pyta³ czy nie widzia³em jakiego¶ go¶cia. Za ka¿dym razem pad³o pytanie "Czy to jest 50?".
Pyta³em siê oprócz o szybê o legalno¶æ dodatkowego halogena dalekosiê¿nego i stwierdzili, ¿e jak ma homologacjê to jak najbardziej jest to legalne. Pyta³em te¿ czy za dnia mo¿na je¼dziæ na samych ¶wiat³ach mijania tzn. bez ¶wiate³ pozycyjnych to odpowiedziano mi, ¿e jak samochody mog± to i motocykle/motorowery te¿.