Najwiêksze forum na temat Rometa Router WS 50 i podobnych motorowerów. Znajdziesz tutaj pomoc i przydatne poradniki. Nie czekaj, zarejestruj siê! Grupa na facebooku SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO DO£¡CZENIA- Kliknij we mnie!!
Od jakiego¶ czasu mój Router z setem 110ccm nie chce wkrêciæ siê powy¿ej 8.5 tysiêcy obrotów, chyba ¿e z górki. W tamtym sezonie mia³em wiêksz± zêbatkê z ty³u i bez problemu dochodzi³o do 9k, w zimie wsadzi³em mniejsz± i przez pewien czas krêci³ do 10. Czym to mo¿e byæ spowodowane? Dodam, ¿e mocy raczej nie straci³ bo przyspiesza jak szalony. Mog± to byæ zawory?
110 tak ma ¿e nie wkrêca siê ju¿ tak wysoko jak 50 czy 72. No chyba ¿e na zêbatkach typu 12/54
Ale za to odwdziêcza siê du¿o wiêksz± moc± na niskich obrotach
Pa³ujesz silnik to potem tak jest,ja na moim 88 cc nie przekraczam 8 tys.obrotow i silnik jak nówka.To nie s± sportowe silniki przystosowane do pa³owania.Czas od czasu w palnik ale nie na ka¿dym biegu potem s± spieprzone pier¶cienie,uszczelka siada przez przegrzanie itp.To ROUTER,tyle na temat.
Skoro po zimie tak Ci siê zaczê³o (rozumiem, ¿e w zimê je¼dzisz) to w najlepszym wypadku potrzebuje po prostu regulacji. W najgorszym móg³ nie wytrzymaæ jazdy w ekstremalnych warunkach. U mnie w styczniu pêk³a uszczelka pod g³owic± ale nie jestem pewny czy od jazdy w temp nawet poni¿ej -10 nie przytar³ siê zestaw. Sam jak bêdê mieæ wolny czas i fundusze to bêdê sprawdza³ jak przetrwa³ zimow± jazdê.
A tak w ogóle to ka¿da jazda w zimê na wysokich obrotach i nie dogrzanym silniku to morderstwo. Sam je¼dzi³em na obr 6-8 tys i siê bojê trochê efektów.
Ostatnio edytowany przez Dziurawa Podeszwa (01-05-2015 19:42:56)
W zimie by³ pod kocykiem, nie zosta³ ani razu odpalony, tylko przy nim d³uba³em. Po zimie by³o okej, lecia³ mi do 10 tysiêcy obrotów, teraz nie chce. W tygodniu pobawie siê z zaworami, mo¿liwe ¿e siê rozregulowa³y.
Dobrze wyregulowane 110 nie ci±gnie powy¿ej 8000 obr./min. Na zubo¿onej mieszance ci±gnie wy¿ej ale kosztem momentu w ni¿szych obrotach i ¿ywotno¶ci silnika. Jakie masz prze³o¿enie?
Mateusz, tym co teraz napisa³em to mocno mnie uspokoi³e¶, bo w³a¶nie te¿ mam tak ¿e wiêcej ni¿ do tych 8000 rpm mój silnik nie chce wyci±gn±æ. Ale z drugiej strony nie po to zmienia³em silnik na wiêksz± pojemno¶æ ¿eby pi³owaæ go na 10000 rpm.