Największe forum na temat Rometa Router WS 50 i podobnych motorowerów. Znajdziesz tutaj pomoc i przydatne poradniki. Nie czekaj, zarejestruj się! Grupa na facebooku SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO DOŁĄCZENIA- Kliknij we mnie!!
Korzystając z tego że jesienna pogoda w tym roku jest dosyć dobra , pomimo tego że to już prawie połowa Listopada
Tak więc i ja postanowiłem wykorzystać to by zrobić jeszcze parę kilometrów w tym roku na nowym nabytku
KIlka fot z dzisiaj , crs jeszcze w ''pierwotnym'' stanie :
Poza tym w przyszłym tygodniu zamawiam oponę na tył 150 , tylko mam spore obawy czy oby na pewno wejdzie
Z aktualizacji na chwilę obecną , doszedł wczoraj tłumik
Który jest dosyć spory i full przelot , dodatkowo będzie dorobiony db killer w razie problemów na drodze
Szukałem tłumika gabarytowo i wymiarem zbliżonego do oryginalnego i znalazłem wydech do pojemności 125/150ccm
Silnik raczej na pewno będzie o pojemności 125 z założonym zestawem 150ccm i 5-cio biegową skrzynią
No i doczekałem się
Dzisiaj dotarł nowy silnik , teraz tylko trzeba znaleźć chwilę i zamontować
Montii , silnik kupiłem na Allegro , cena wraz z wyłką 1475 zł
Podobno ma 12KM , ale ile w tym prawdy ?
Minus tego silnika to , to że waży ponad 30 kg
Hmm , jak się okazało razem z opakowaniem i osprztętem
No to gratuluję nabytku Więcej waży to może solidniejszy będzie.
To w końcu jest 125 czy 150ccm? 5 biegów czy po staremu 4?
A więc tak , silnik ma skrzynię 5-cio biegową
Pojemność to 125ccm , jak będzie mało to bez problemu można zmienić na 150ccm
Jeszcze go nie montowałem (notoryczny brak czasu) , jak tylko wsadzę go w ramę , podzielę się wrażeniami
Na tą chwilę zmieniłem tylko wydech , zostało mi jeszcze sporo zmian , teraz zostały już raczej wizualne
Mam jeszcze dylemat czy opona szerokości 150 wejdzie
Według moich pomiarów powinno zostać jeszcze 5mm luzu od strony prawej , gdyż z lewej tam gdzie jest łańcuch jest nieco więcej miejsca , ale to i tak nie dużo
Poza tym kupiłem fajne gogle a teraz szukam dobrego kasku enduro
Z aktualizacji na chwilę obecną wygląda to tak :
CRS rozebrany do gołej ramy stoi sobie i , hmm... i czeka aż jego nowy właściel znajdzie chwilę żeby go poskładać z powrotem do kupy w nowej odsłonie
Zapewne gdyby nie praca i notoryczny brak czasu sprzęt byłby już pewnie gotowy do sezonu , ale jak to mówią ''im dłużej oczekiwane , tym bardziej chciane''
Silnik i osprzęt jest wraz z nowym wydechem , teraz pozostało zakupić: filtr powietrza , tylni błotnik , lusterka , nowy łańcuch , olej
Błotnik na tył myślałem zakupić coś takiego :
http://allegro.pl/spojler-lampa-led-blo … 86335.html
Lusterka myślałem o takich :
http://allegro.pl/lusterka-lusterko-oxf … 72279.html
Mile widziane opinie na temat ww przedmiotów , czy miał ktoś już ktoś z tymi rzeczami do czynienia ?
Z aktualizacji na ten moment : (zdjęcia z przed 4 tygodni)
Gaźnik został ''uzbrojony'' w nowy filtr , gdyż pod bakiem i siedzeniem jest tak mało miejsca że poza krótkim stożkiem można zapomnieć o innym filtrze
Prace na chwilę obecną :
Silnik udało się wpasować w ramę i nawet odpalił :
Pozostało pospawać tylne mocowania silnika , gdyż te w nowym silniku są zupełnie inne
Z ''grubszych '' prac do zrobienia zostało mi jeszcze , wymiana opony tylnej ze 130 na 150 , wymiana całego tyłu , błotnik wraz z lampą i kierunkami
Do nadchodzącego sezonu powinienem się wyrobić
Gratuluje Rafał,kawał dobrej roboty,tłumik raczej bass tuba petarda,reszta też wypas chciałbym go posłuchać więc jak możesz wrzuć plik audio-video.Całkiem,całkiem musze powiedzieć.Pozdrawiam i czekam na koniec projektu i foty
Dziękuję Kifflee
Z aktualizacji na tą chwilę , doszła paczka z nowym błotnikiem na tył :
No i wczoraj odbyło się finalne spawanie nowych mocowań silnika i układu wydechowego
Mocowania trzeba było odciąć i pochylić delikatnie silnik do przodu gdyż inaczej nie zamontował bym baku bo opierał się na głowicy
Teraz pozostało poskładać wszystko do kupy
Ja bym założył tylko bak i siedzenie, zajebiaszcze takie nakedy są Bez plastików nic
Konrad , myślę że raczej nie wyglądało by to dobrze , gdyż i tak jest raczej minimalizm jeżeli chodzi o plastiki
Brak plastików poodsłaniał by bebechy , wiązki kabli itp , a to nie jest zbyt urodziwe