Najwiêksze forum na temat Rometa Router WS 50 i podobnych motorowerów. Znajdziesz tutaj pomoc i przydatne poradniki. Nie czekaj, zarejestruj siê! Grupa na facebooku SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO DO£¡CZENIA- Kliknij we mnie!!
Witam, 500 km temu mój skuter przeszed³ generalny remont (t³ok 72cc,pier¶cienie,g³owica,sportowy wa³ek rozrz±du,wzmocniony wa³,cylinder 72cc). Chodzi³ dobrze a¿ do dzi¶ kiedy to chcia³em go odpaliæ, ale on nie chcia³ zapaliæ. Gdy w koñcu odpali³ mocno strzeli³ z t³umika. Na wolnych obrotach chodzi dobrze ale jak dam mu manete na full to strzela z t³umika, muli, nie wkrêca siê na wysokie obroty (tak jakby gas³ i odpala³ jednocze¶nie). Dzieñ wcze¶niej odczepi³ mi siê filtr powietrza od ga¼nika i je¼dzi³em bez. Czy¶ci³em ga¼nik, ustawia³em zawory od nowa i nic. Jedyne co "pomog³o" to zmiana ¶wiecy na now±, lecz pomog³o to na dos³owne 5 minut. Pomocy, co to mo¿e byæ?
Czyli mam wykrêciæ dysze 80 z ga¼nika i daæ star± 50 ?
Ga¼nik do regulacji za du¿o paliwa dostaje i go zalewa.
Rozrz±d ustawiony dobrze bo chodzi³ ca³y czas tylko po tym jak mi filtr powietrza od³±czy³ siê od ga¼nika zaczê³o siê tak dziaæ. A i jeszcze jak filtr by³ od³±czony to strzela³ z ga¼nika tam gdzie powinien byæ filtr pod³±czony
Wyczy¶æ DOK£ADNIE ga¼nik. Prawdopodobnie zasysaj±c powietrze dosta³ siê brud oby tylko do ga¼nika a nie do cylindra co grozi³o by porysowaniem powierzchni lub nawet zgiêciem zaworów (zale¿y co wpad³o)
Nie raz ju¿ widzia³em takie przypadki jak go¶æ je¼dzi³ bez filtra i przytar³ w ten sposób cylinder.
Je¿eli czyszczenie nie pomo¿e to jeszcze stawia³ bym na z³e ustawienie rozrz±du wnioskuj±c z opisu pracy silnika.
Od¶wie¿am, poniewa¿ dopiero teraz mia³em czas zajrzeæ do ¶rodka skutera. Okaza³o siê ¿e napinacz ³añcuszka rozrz±du by³ pêkniêty. Wymieni³em napinacz, od nowa ustawi³em rozrz±d,zawory i nic, nie odpala. Iskra jest, paliwo dochodzi, ale dla pewno¶ci próbowa³em wstrzykn±æ trochê paliwa do ¶rodka, krêci³em go 30 minut na rozruszniku i nie odpala. Czy ma kto¶ jaki¶ pomys³ co to mo¿e byæ ?
A czy w ogóle da siê ustawiæ rozrz±d odwrotnie? Bo z tego co pamiêtam jak rozbiera³em skuter to ta du¿a dziura by³a na dole, a jak sk³ada³em da³em j± na górze (magneto ca³y czas by³o w tej samej pozycji T).Czy to mo¿e byæ przyczyna tego ¿e nie odpala?
EDIT
Przy okazji czyszczenia ga¼nika okaza³o siê ¿e by³a za³o¿ona dysza 50, zmieni³em j± na 80. Skuter nie odpala³, postanowi³em ze od nowa ustawie zawory i przez przypadek odkry³em ¿e odpala bez pokrywy zaworów ale jak j± za³o¿ê to ju¿ nie odpala. Z czym mo¿e byæ problem ?
Ostatnio edytowany przez Stunter13 (24-03-2015 14:26:54)
Szpecem nie jestem ale z twojego opisu wynika ¿e czego siê nie dotkniesz znajdujesz problem. Na necie jest mnóstwo filmików o tym jak poprawnie za³o¿yæ rozrz±d , ustawiæ zawory itd itd . Posprawdzaj wszystko od pocz±tku bez po¶piechu je¶li wszystko zrobisz ok to powinien zapaliæ. Przy ¶ci±gniêtym deklu zapala a przy za³o¿onym nie ? Jedyne co przychodzi mi do g³owy to komprecha spiernicza jak nie ma pokrywy to ma luz jak zakrêcisz pokrywê to go zadusi.