Największe forum na temat Rometa Router WS 50 i podobnych motorowerów. Znajdziesz tutaj pomoc i przydatne poradniki. Nie czekaj, zarejestruj się! Grupa na facebooku SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO DOŁĄCZENIA- Kliknij we mnie!!
Witam. Dziś kolega mi mówił, że wszedł nowy przepis. A mianowicie jak policja zatrzyma nas bez wymaganej kategrorii (np jade motocyklem o poj. 125cc i nie mam prawa jazdy A1, A2 czy też pełnego A a mam jedynie kartę motorowerową) to sprawa jest kierowana do sądu i jest to traktowane jako przestępstwo. Czy to prawda?
Jest tak że jeśli posiadasz jakieś prawo jazdy np AM ( kartę motorowerową ) i cię złapią jak jedziesz CBR600 to bulisz 300zł i musisz dzwonić po kogoś kto zabierze pojazd albo po lawetę. Pierwsze słyszę o sądzie, jak nie masz żadnego prawa jazdy to bulisz 500zł i też ktoś musi zabrać pojazd.
z tego co wyczytałem w necie to osoba która jedzie choćby motorowerem bez odpowiednich uprawnień otrzymuje mandat (to jest jeszcze do przeżycia )ale również jest spożądzana notatka do funduszu gwarancyjnego że pojazd ze względu na brak posiadanych uprawnień nie posiada oc (mimo że mamy ważną opłaconą polisę)a to już zaboli bo pisali że za 1 dzień nie opłaconego oc kara wynosi 650pln ,a jak oni się zapatrzą na to to tylko ich wola czy określą że jedziesz bez oc tylko w dniu którym cię zatrzymano czy np odkąd posiadasz pojazd
Jeżeli wejdzie nowelizacja przepisów to za kierowanie pojazdem bez uprawnień będziemy odpowiadać nie z kodeksu wykroczeń (mówię tu o osobach pełnoletnich) czyli mandat karny kredytowany ale z kodeksu karnego co można po prostu powiedzieć że jazda bez uprawnień będzie traktowane jako przestępstwo (rozprawa w sądzie)
Czyli w sądzie będzie jeszcze więcej rozpraw i więcej patologii, brawo. Niedługo za przejście nie po pasach pójdziemy do paki.
Było dobrze, po co zmieniać? Chory system.