Największe forum na temat Rometa Router WS 50 i podobnych motorowerów. Znajdziesz tutaj pomoc i przydatne poradniki. Nie czekaj, zarejestruj się! Grupa na facebooku SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO DOŁĄCZENIA- Kliknij we mnie!!
Ostatnio widziałem gościa, który jechał czymś podobnym do routera. Miał on w lampie, a raczej po obwodzie (wewnątrz) jakby wsadzoną taśmę led białą i traktował to jak światła do jazdy dziennej. Czy u nas też można takie coś zrobić, czy żeby się nie czepiano musi być jakieś fabryczne etc?
Takie światła z taśmy LED nie maja homologacji, będą się czepiali przy przeglądzie (stacja diagnostyczna), jak już to musi być oryginalne, tzn fabryczne. Można dołożyć ale modernizacje w lampie raczej niedozwolone wg prawa
Mogą się doczepić,ale tutaj na forum już kilku anarchistów przerabiało sobie lampy i nikt nie narzeka
kup ringa ja zamierzam też dokonać takiej modernizacji
http://www.youtube.com/watch?v=eWUCMBLTuis Tu jest nawet z routerem
Z uwagi na to że posiadam silnik z dwu cewkowym iskrownikiem , czyli ładowanie żadne , to też musiałem pójść w światła typu LED ,zarówno z tyłu jak i z przodu , z tyłem pół biedy, ale z przodu zrobiłem tak że ledy podpiąłem pod , a raczej zamiast żarówki postoju , zostawiając światło główne , w razie sytuacji gdyby na horyzoncie pojawił się patrol
Kolega Adi też ma to fajnie zrobione , może się pochwali i zapoda foty
Już już, dzięki za yyyy zapowiedź .Co do ładowania - to jak masz silnik od Routera to możesz przełożyć magneto i iskrownik - tylko że dekiel wtedy też.
Jak widać postój na 5 ledów SMD (polecam też na więcej) to kolorek ala'xenonu, w połączeniu daje to nawet fajny efekt i jeszcze ledy niebieskie gdzieś indziej:D, ale to już moja sprawa, bo wiele osób o "neonach" nie wypowiada się pozytywnie, to nie wstawiam (wyjątkowo aby, np. gdyby był temat o tym)
Co do takich instalacji to polecam masę podpinać pod kostkę kontrującą masę (powtarzam sie z tym, no ale niech będzie ), aby w razie kontroli nie jechac po dowód na drugi dzień, a odłączyć na miejscu, co raz mi się zdarzyło, ale za neony , a plusik pod przełączniki i stacyjkę
Nie ma czegoś takiego jak światła do jazdy dziennej w motocyklu
Żaden przepis tego nie reguluje więc każde spotkanie z policjantem powinno się zakończyć mandatem chyba że się z nim dogadamy...
Panowie światła dzienne mogą być użytkowane w pojeździe samochodowym a motorower nim nie jest więc w świetle prawa używanie ich jest niedozwolone i nie ma co się nad tym rozwodzić.
Aha i motocykl a motorower ma tą różnice ze motocykl jest pojazdem samochodowym i moze juz miec swiatla do jazdy dziennej.
Ostatnio edytowany przez Tomek cc (05-12-2013 19:28:40)
Motocykl może i jest pojazdem samochodowym ale jeszcze się nie spotkałem z takimi światłami w tym pojeździe
Tylko jest jedno pytanie, czy na prawdę jest to potrzebne?
Jak dla mnie to tylko bajer
Też się nad tym zastanawiam choc w sumie prawdziwe światła do jazdy dziennej nie wiem czy nie są nawet bardziej widoczne niz swiatla mijania. No i zysk prądu jest jakby nie bylo.
Zysk prądu a i owszem a nad tym pierwszym to bym się zastanawiał ale to moje zdanie i masz prawo się nie zgodzić