Najwiêksze forum na temat Rometa Router WS 50 i podobnych motorowerów. Znajdziesz tutaj pomoc i przydatne poradniki. Nie czekaj, zarejestruj siê! Grupa na facebooku SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO DO£¡CZENIA- Kliknij we mnie!!
Witajcie
Udostêpniam przydatn± formê komunikacji dla kolumny motocyklowej:
¬ród³o: stonka BMW
Co do tego w±tpiê czy kto¶ to w ogóle zna i chce siê komu¶ tego uczyæ. Praktyczniejsza jest s³uchawka która jest pod³±czona do wszystkich motocyklistów jad±cych w grupie. Ka¿dy s³yszy to co mówi jeden motocyklista
Interkomy bardzo czêsto s± u¿ywane je¶li jedzie siê we dwójkê na motocyklu i chce siê porozumieæ z pasa¿erem. A co do tego co mówisz Tomek28 to pewnie chodzi o modu³y bluetooth do kasków. Niestety do¶æ drogie s± takie kaski z przystawk± do montowania, nie wspominaj±c ¿e dodatkowym kosztem jest w³a¶nie tak¿e ten modu³ bluetooth.
Mo¿e faktycznie nie bêdzie siê chcia³o niektórym tego uczyæ, ale muszê przyznaæ ¿e taka wiedza by³aby przydatna. Zwróæcie uwagê ¿e w¶ród kierowców samochodów równie¿ w przypadku jakiego¶ zagro¿enia na drodze daje siê sygna³ ¶wiat³ami awaryjnymi. My¶lê ¿e pewne podstawowe gesty powinno siê znaæ je¶li chce siê je¼dziæ w jakiej¶ wiêkszej grupie z motocyklistami.
Ostatnio edytowany przez Tommy29 (12-04-2015 14:42:35)
Ja mam kask z bluetooth. Rozmawiam z koleg±, który ma identyczny kask, mogê rozmawiaæ przez telefon, s³uchaæ radia/muzyki. Kask nie by³ drogi, bo 430 z³, a komunikowanie siê u³atwia. To jest kask NAXA FB bluetooth (szczêkowy)
Jest to chyba w ksi±¿ce ,,Motocykle bez tajemnic" polecam ka¿demu
Beikus, dziêki za namiary, skoro taki kask tak drogo nie kosztuje to i ja mo¿e kiedy¶ sobie sprawiê. A powiedz mi tylko czy ten szczêkowy co masz ma jeszcze t± blendê przeciws³oneczn±?
Mija³em motocyklistê ostatnio i klepa³ siê w kask na mój widok. Zapewne gdybym nie zna³ tych sygna³ów pomy¶la³bym sobie, ¿e ¼le o mnie my¶li i daje mi o tym do zrozumienia. Na szczê¶cie wiedzia³em z grubsza o co chodzi, pewnie mam za wysoko ustawione ¶wiat³o i dajê po oczach to przestawiam lampê ni¿ej, jadê kilkaset metrów a tu mi¶ki sobie susz±. Bardzo mi³o z jego strony. Dowiedzia³em siê, ¿e mo¿na ostrzegaæ te¿ krêc±c kó³ka palcem skierowanym do góry, pokazaæ sygna³ "zwolnij" lub po prostu mrugaæ d³ugimi.
Ogl±da³em kiedys Uwaga pirat na tvn turbo i by³a taka akcja: oznakowany radiowóz suszy³ a drugi nieoznakowany ³apa³ tych co mrugali ¶wiat³ami i wtedy mandat za "nieprawdi³owe u¿ywanie ¶wiate³" w wysoko¶ci chyba 200z³. Z tego trzeba wyci±gn±æ taki wniosek: lepiej u¿ywaæ gestów ni¿ mrugaæ ¶wiat³ami
Ten znak z krêceniem kó³ek palcem wskazuj±cym, to czasem i kierowcy aut wykonuj±, bo sam tak mia³em jak z koleg± jecha³em. Jedynym mankamentem je¶li chodzi o ostrzeganie w ten sposób przez kierowcê samochodu jest taki ¿e czasami tego gestu przez szybê nie widaæ. U motocyklisty jest to znacznie bardziej widoczne. Ostatnio wraca³em z przeja¿d¿ki i kierowcy samochodów mrugnêli raz d³ugimi, najpierw pomy¶la³em ¿e ¶wiat³o mi siê przepali³o, ale zaraz pomy¶la³em ¿e pewnie gdzie¶ stoj±. po ujechaniu oko³o 2 km, po mojej stronie sta³o dwóch policjantów na motocyklach i co jaki¶ czas wychodzili z suszark±.
A ja którego¶ dnia jak wyje¿d¿a³em z parkingu, zapomnia³em w³±czyæ ¶wiat³a i kiedy ju¿ jecha³em to jad±cy z naprzeciwka samochód mign±³ mi ¶wiat³ami. Najpierw my¶la³em ¿e chodzi o policjantów , dopiero po chwili zorientowa³em siê ¿e mam wy³±czone ¶wiat³a wiêc pewnie dlatego miga³.