Największe forum na temat Rometa Router WS 50 i podobnych motorowerów. Znajdziesz tutaj pomoc i przydatne poradniki. Nie czekaj, zarejestruj się! Grupa na facebooku SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO DOŁĄCZENIA- Kliknij we mnie!!
A więc tak paliwo mi leci przez filtr powietrza niema tego dużo dlatego jeździłem tak od początku wakacji ale powoli mnie to zaczyna wkurzać bo silnik mi sie robi żółty podejrzewam że to wina gaźnika ale niewiem co to konkretnie może być i jak to naprawić pomoże ktoś ???
Sprawdź ten temat:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2039931.html
Ja ze swojej strony stawiam na brak uszczelek/innego uszczelniającego ustrojstwa w naszych kochanych chińczykach, nie pierwszy byłby to raz że czegoś brakuje lub coś jest zrobione niedokładnie.
Nie rozkręcałeś go nigdy? Nie było nic wymieniane w jego okolicach?
A więc tak jak miałem orginał 50 to też miałem ten problem . Próbowałem różnych sposobów zakładałem coraz mniejszą dyszę i regulowałem ale to nie pomagało. Ponoć w naszych moto jest tak, żeby moto się nie dławiło jak już nie ma mocy np jak jedziesz pod górkę, żeby po prostu nie zalewało paliwem świecy to nadmiar paliwa wyrzucany jest przez gaźnik do filtra powietrza . Na pewno zauważyłeś że w filtrze jest przegroda która uniemożliwia dostanie się paliwa do gąbki w filtrze. Sęk w tym że przez paliwo w filtrze szlak trafia uszczelka na dekielku filtra przez co przestaje być szczelny. Ja teraz mam zestaw 72 i filtr od rometa K125 i już nie mam tego objawu. To są moje obserwacje i to co pamiętam jak kiedyś szukałem w necie w tej sprawie ale niech się też inni wypowiedzą w tej kwestii.
Z tym chyba za bardzo nie idzie nic zrobić bo przy maksymalnie otwartej przepustnicy mieszanka się cofa poza gaźnik, przykładałem rękę to solidnie pryskało paliwem a to prawdopodobnie dlatego, że zawór ssący jest jeszcze chwilkę otwarty jak tłok po suwie ssania zaczyna iść do góry. Można spróbować wyłożyć dół obudowy filtra powietrza jakimś materiałem, który by zatrzymywał paliwo (jakąś gąbką) i co jakiś czas ją wyczyścił lub wymienił.
Ostatnio edytowany przez vxproplus (20-01-2015 22:24:19)