Największe forum na temat Rometa Router WS 50 i podobnych motorowerów. Znajdziesz tutaj pomoc i przydatne poradniki. Nie czekaj, zarejestruj się! Grupa na facebooku SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO DOŁĄCZENIA- Kliknij we mnie!!
Witam. Mam plan wymienić gaźnik. Z ostatnich postów wiem już że maksymalnie PZ24. Chce abyście mi poradzili jaki wy byście kupili, lub jaki macie.
Pozdrawiam Scyzoryk.
Najpierw dotrzyj cylinder na standardowym gaźniku, a później zmień. Szkoda wymieniać cylinder co chwilę, a taki gaźnik podaje więcej mieszanki czyli mocniejszy wybuch a to wiąże się z mocniejszym grzaniem. Podczas docierania silnik wymaga szczególnego traktowania zatem nie ma co przesadzać. Dotrzyj na spokojnie i dopiero później go przerób Sama wymiana cylindra da Ci sporo mocy ( 1-2 KM). Mam nadzieję iż cylinder zmieniasz razem z głowicą o powiększonych zaworach i kanałach dolotowych, bo w innym wypadku PZ26 nie ma sensu gdyż dalej jest za wąsko i nic więcej po za podwyższonym spalaniem nie osiągniesz. Wymiana gaźnika na PZ26 to już dość mocny tuning i powinno się go robić dopiero gdy jest się pewnym silnika. Wał nie może mieć najmniejszych luzów, skrzynia najmniejszych zgrzytów czy stęków. Sprzęgło też powinno być w stanie rewelacyjnym. O hamulcach pisać chyba nie muszę, że przynajmniej płyn powinien być wymieniony i dobrze odpowietrzony.
Dzięki za rade. Tak, wymieniam również głowice. Pewnie masz i racje. Przed wymianą zrobię generalny przegląd, a silnik już prawie dotarty ^^. Ale może sie jeszcze wstrzymam. Dołączę jeszcze pytanie do Cb MrGizmo . Mianowicie mówiłeś o gumowych podkładkach pod mocowaniem silnika. Jak to zrobiłeś? Po 2 stronach tego "widelca"?( tzn od silnika i od śruby) Może mini poradnik ^^. A za fotki bym cie ubóstwiał ^^
Odświeżam! Dotarty, 80 już śmiga. Teraz sprawa gaźnika. Może jakiś przykład z allegro? A co z dolotem? Jaką ma średnice? Kupić powiększony, czy samemu powiększać, czy może zostawić tak jak jest.
Ok. Faktycznie jest gaźnik pz26 za 100zł :O. Ale kumam ze będzie pasował na 100% ^^. Powiększona głowica - jest - to muszę popracować tylko nad nad dolotem...
Dzięki, Scyzoryk.
Gość
Pz16? hehe No jak na 72ccm to bardzo mały Kupuj Pz26
Ja osobiście wziąłem giętką rurę do ogrzewań podłogowych okleiłem ją wodnym papierem ściernym ~1000, + mocowanie do wiertarki i pojechał . Zastanawiałem się nad większą gradacją, ale dla bezpieczeństwa wybrałem ten, wolałem nie przesadzić ^^. Na koniec polecam zrobić podobną operacje, ale z np. filcem, żeby go wypolerować na błysk .
Doberman, polecamy PZ26 ponieważ PZ24 trudno dostać, ale wydaje mi się ze tez by wystarczył ^^.
Nie jeźdź szybciej, niż lata Twój Anioł Stróż.
Ostatnio edytowany przez Scyzoryk (17-07-2012 18:14:55)