Największe forum na temat Rometa Router WS 50 i podobnych motorowerów. Znajdziesz tutaj pomoc i przydatne poradniki. Nie czekaj, zarejestruj się! Grupa na facebooku SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO DOŁĄCZENIA- Kliknij we mnie!!
witam, ostatnio mialem regulowane zawory 0,05 i 0,07 i od razu po odpaleniu delikatnie zawór dolny bylo slychac jednak bardzo delikatnie i tu moje pytanie, czy jesli zawór bedzie za luźny to cos moze sie stac ? podczas jazdy w ogóle go nie slychac. przejechane na dotariu 270 km przed chwila wymieniany olej. silnik 139 fmb, głowica i cylinder 72 cc
Ostatnio edytowany przez lopatek2980 (11-12-2015 14:08:18)
gdy będzie luz 0.10 to nic sie nie dzieje wielkiego pozatym że tłucze się i może być słabszy. Za to jak jest już za mały to mogą się spotkać zawor z tłokiem, ogólnie to jest po to aby zniweować różnice rozciągliwśći materiału bo wiadomo że zawor jest z innego stopu. Ale nie wiem jaka z tym prawda. Tak czy inaczej nic sie nie stanie.
Przy za dużym luzie szybciej zużywa się rozrząd. Przy za małym jest ryzyko, że po osiągnięciu temperatury pracy nie będzie się domykał a to z kolei skutkuje zniszczeniem głowicy i samego zaworu.
mechanik jak ustawial mi zawory mowil ze delikatnie bd go slychac wydaje mi sie ze teraz ma luz tak ok. 0,09 a na zimnym go mniej slychac
Ostatnio edytowany przez lopatek2980 (12-12-2015 09:32:11)