Największe forum na temat Rometa Router WS 50 i podobnych motorowerów. Znajdziesz tutaj pomoc i przydatne poradniki. Nie czekaj, zarejestruj się! Grupa na facebooku SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO DOŁĄCZENIA- Kliknij we mnie!!
Witam, mam następujący problem z WS50, a w zasadzie 72. Zawory są ustawione, olej wymieniam regularnie. Dzisiaj przestał odpalać, sprawdziłem przejścia w instalacji, podmieniałem cewki zapłonowe, świece, fajki - pomimo wszystko brak reakcji. Wyczyściłem układ paliwowy, zatankowałem świeże paliwo - 95
Wszystko wygląda na sprawne, ale mimo to nie trybi.
Pojazd jest mi potrzebny do pracy.
Pomału i powoli. Iskra jest? Paliwo dochodzi? świeca mokra czy sucha? Jak to się stało że przestał odpalać -nagle czy po dłuższym postoju?
paliwo dochodzi, świeca jest wilgotna, zgasł w czasie spokojnej jazdy, bez żadnej "zapowiedzi"
iskra jest,
Sprawdź odcięcie zapłonu,błacha drobnostka a lubi namieszać.
Skoro świeca jest mokra to paliwo dochodzi , winna może być świeca - podmień na inną z pracującego motorka potem sprawdź ustawienie zapłonu
Mogła sie przepalić uszczelka pod głowicą, albo zawory się pokrzywiły. Jak nie dojdziesz na razie co to może być to ściągaj górę silnika
Nie znam budowy silnika ale czy aby koło magnetyczne nie jest na jakimś klinie który mógł się zerwać czy coś podobnego?
Jest ale to jest mało prawdopodobne (nie dość że jest ten klin to w dodatku jest mocno dokręcona nakrętka). Możesz to sprawdzić sprawdzając rozrząd
sprawa rozwiązana - puścił się zawór wydechowy
mateo96n napisał:
Jest ale to jest mało prawdopodobne (nie dość że jest ten klin to w dodatku jest mocno dokręcona nakrętka). Możesz to sprawdzić sprawdzając rozrząd
Historia zna już takie przypadki za dawnych lat urywało klin też w rometach ( komarach , motorynkach ,kadetach itp.) więc czemu nie tutaj przecież to też Romet . Dobrze że sprawa się wyjaśniła usterka poważna powiem szczerze spodziewałem się jakiejś popierdółki typu świeca , klin itp
Ostatnio edytowany przez pawel1976 (10-02-2015 21:51:24)
Dobrze, że to tylko to, bo spodziewałem się jeszcze czegoś gorszego. Dzisiaj jadę po głowicę i będę składał silnik.
zestaw 72, już jest i raczej w tym temacie nic się nie zmieni. Głowicę uzbrojoną, już mam na stanie - mam nadzieję, że w czwartek/ piątek wyjadę na drogę